Roti Jala
Ingrediënten:
3 eieren
1/2 ltr.dunne kokosmelk
1 theel. koenjit
250 gr. bloem
plantaardige olie
zout naar smaak
Bereiding:
Klop de eieren los, meng de bloem en een snufje zout erdoor. Voeg de kokosmelk, koenjit en een eetl. olie toe en meng alles goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat.
Verhit een grote koekepan, vet deze in met olie en schep er zoveel beslag op dat de bodem net bedekt is. Laat ze bakken tot de bovenkant bijna droog en de onderkant bruin is. (net als gewone pannenkoeken)
Keer de roti om en bak de andere kant goudbruin.
Oprollen en er vloeibare gula djawa opschenken.
Klepon
Ingrediënten:
Maak ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één in de pan met borrelend water. Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar.
Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten. Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het vergiet met de kokos doen.
Kue Dadar Gulung
Ingredienten:
100 gr. bloem
1 Halve theelepel zout
1 ei
Halve liter kokosmelk
Enkele druppels groene kleurstof
50 gram boter
50 gram palmsuiker
2 pandanbladeren
Gemalen kokos
Zeef de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden. Breek het ei in het kuiltje en roer er van het midden uit een glad beslag van. Verdun het beslag geleidelijk met de kokosmelk en maak het lichtgroen met de kleurstof. Verhit steeds een klontje boter in een kleine koekepan, schenk een dun laagje beslag in de pan en laat dit snel over de panbodem uitlopen. Keer het flensje bijna onmiddelijk en laat ook de andere kant heel kort bakken. Verwerk zo al het beslag tot flensjes. Laat de flensjes afkoelen.
3 eieren
1/2 ltr.dunne kokosmelk
1 theel. koenjit
250 gr. bloem
plantaardige olie
zout naar smaak
Bereiding:
Klop de eieren los, meng de bloem en een snufje zout erdoor. Voeg de kokosmelk, koenjit en een eetl. olie toe en meng alles goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat.
Verhit een grote koekepan, vet deze in met olie en schep er zoveel beslag op dat de bodem net bedekt is. Laat ze bakken tot de bovenkant bijna droog en de onderkant bruin is. (net als gewone pannenkoeken)
Keer de roti om en bak de andere kant goudbruin.
Oprollen en er vloeibare gula djawa opschenken.
Klepon
Ingrediënten:
250 gram ketanmeel
250 ml kokosmelk
Gula djawa
150 gram geraspte kokos
Een paar druppels groene kleurstof
Water en een beetje zout
Voorbereiding:
250 ml kokosmelk
Gula djawa
150 gram geraspte kokos
Een paar druppels groene kleurstof
Water en een beetje zout
Voorbereiding:
In een rijststomer 150 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm maken. Heb je geen rijststomer, neem dan een diepe kookpan vul deze voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op. Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.
Bereidingswijze:
Bereidingswijze:
Neem een kookpan en vul het driekwart met water.
Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan. Het water moet blijven borrelen.
Ondertussen 2 á 3 schijven goelah djawah in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm. In een kom de ketanmeel en kokosmelk goed mengen.
Een paar druppels groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
Het geheel een pastelgroene kleur hebben.
Van dit alles een mooie, droge,deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken.
Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan. Het water moet blijven borrelen.
Ondertussen 2 á 3 schijven goelah djawah in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm. In een kom de ketanmeel en kokosmelk goed mengen.
Een paar druppels groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
Het geheel een pastelgroene kleur hebben.
Van dit alles een mooie, droge,deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken.
Vervolgens kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan een pingpongbal).
Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in.
Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.
Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in.
Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.
Maak ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één in de pan met borrelend water. Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar.
Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten. Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het vergiet met de kokos doen.
De balletjes één voor één door de geraspte kokos wentellen, totdat ze helemaal bedekt zijn.
In deze volgorde ga je door totdat het deeg op is.
Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.
De kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen.
In deze volgorde ga je door totdat het deeg op is.
Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.
De kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen.
Ze kunnen ook prima ingevroren worden
Kue Dadar Gulung
Ingredienten:
100 gr. bloem
1 Halve theelepel zout
1 ei
Halve liter kokosmelk
Enkele druppels groene kleurstof
50 gram boter
50 gram palmsuiker
2 pandanbladeren
Gemalen kokos
Zeef de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden. Breek het ei in het kuiltje en roer er van het midden uit een glad beslag van. Verdun het beslag geleidelijk met de kokosmelk en maak het lichtgroen met de kleurstof. Verhit steeds een klontje boter in een kleine koekepan, schenk een dun laagje beslag in de pan en laat dit snel over de panbodem uitlopen. Keer het flensje bijna onmiddelijk en laat ook de andere kant heel kort bakken. Verwerk zo al het beslag tot flensjes. Laat de flensjes afkoelen.
Breng een pannetje met 1/2 lt. water aan de kook, voeg de palmsuiker en de pandanbladeren toe. Roer het water tot alle suiker is opgelost. Roer er zoveel gemalen kokos door tot een dikke, gebonden massa is ontstaan. Laat het geheel afkoelen. Vul de flensjes met de kokosmassa en rol ze op.

Binnenkort nog meer lekkere zoete gerechten